Kategoriat
Kuntavaalit Sote

Lyhyesti vanhusten hoidosta ja hoivasta

Olisi pidettävä huolta ja kunnioitettava. Vanhusten hoivan ongelmat on tiedetty pitkään, mutta yhä vain ne jatkuvat. Bisnes ja “kaiken maailman pörriäiset” puuhaavat voitokkaina, mutta asukkaat, työntekijät ja yhteiskunta on ongelmissa. Töpeksiä voi kyllä kuntakin eli hyvää johtamista ja päätöksentekoa tarvitaan!

Minusta meidän tulisi Helsinkinä, siis kuntalaisina, päättäjinä ja virkakunnan edustajina toimia tehokkaammin ja vaatia parempia tuloksia. Ennaltaehkäisevä työote, töiden aikataulutus ja järjestäminen sekä sopivan lisäresurssin osoittaminen työntekijöiden palkkaamiseen voivat helpottaa tilannetta. https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005127070.html

Voittoina olisivat inhimillisten asioiden lisäksi vähentyneet erikoissairaanhoidon ja päivystyksen käynnit – siis myös kustannussäästöt.

Tällä vanhustenhoidon alalla on paljon tehtävää ja nohevoitettavaa. Itse ajattelen että keskseisimpiä toimia olisivat:
– lisähoitajia kotihoitoon
– enemmän tukea omaishoitajille (vaikka tämä tarkan aiheen sivussa onkin)
– pitkäaikaisten tukiasumisen muotojen lisääminen (palauttaminen)
– intervallijärjestelmän tehostaminen
– lähiterveysasemien ja lähiterveystiimien voimistaminen

Kaikkein keskeisin pointti tuotiin tässä jutussa hyvin esiin:

“Professori Krögerin mukaan ongelmat eivät ratkea taikatempuilla tai näennäisillä reformeilla. Resurssit on saatava kuntoon. Se tarkoittaa lisää rahaa.

– Kotihoitoon Suomessa tarvittaisiin vähintään puolen miljardin euron lisäys vuosittaisiin määrärahoihin. Sillä päästäisiin muiden Pohjoismaiden tasolle. Kotihoito on suomalaisen vanhuspalvelujärjestelmän peruspilari ja on välttämätöntä, että ympärivuorokautisen hoidon lisäksi myös se saadaan kuntoon, Kröger sanoo.”

https://yle.fi/uutiset/3-11764200

( julkaistu Facebook-päivityksenä 3.5.2021 )

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *